VM: Asuntorakentaminen laskee ensi vuonna, mutta kasvaa vuonna 2025

Uutinen - VM: Asuntorakentaminen laskee ensi vuonna, mutta kasvaa vuonna 2025

VM: Asuntorakentaminen laskee ensi vuonna, mutta kasvaa vuonna 2025

Valtiovarainministeriön (VM) tuoreen talousennusteen mukaan asuntorakentaminen laskee edelleen vuonna 2024, mutta 2025 on odotettavissa kasvua. Vuodelle 2023 pudotusta ennakoidaan 12 prosenttia ja vuodelle 2024 neljä prosenttia. Vuosina 2025 ja 2026 asuinrakentamisen odotetaan elpyvän viiden ja kolmen prosentin vuosikasvuvauhdilla.

20.12.2023

 

Asunnoille on kysyntää maahanmuuton ja maan sisäisen muuton ansiosta. Korkojen kääntyminen laskuun piristääkin asuntomarkkinoita ja uudistuotanto kasvaa vuodesta 2025 alkaen. Lisäksi vihreä siirtymä lisää Suomessa investointeja.

Korjausrakentamisen hidas, mutta tasaisempi kehitys pienentää rakentamisinvestointien laskua ja korvaa pitkällä tähtäimellä uudisrakentamista. Viime vuoden kustannustason nousu on hankaloittanut myös taloyhtiöiden korjausrakennushankkeita, ja myös korjausrakentamisessa ennakoidaan poikkeuksellisesti volyymin laskua kuluvalle vuodelle.

Toimitilarakentamisen suhteen odotukset ovat edelleen positiivisemmat verrattuna asuinrakentamiseen ja toimitilarakentamisen odotetaan kasvavan selvästi jo vuonna 2024. Muiden talonrakennusinvestointien ennakoidaan vähenevän tänä vuonna viisi prosenttia ja kääntyvän noin viiden prosentin kasvuun vuonna 2024.

Erityisesti rakentamisen supistuminen lisää työttömyyttä vuosina 2023 ja 2024. Työttömyysaste nousee 7,5 prosenttiin vuonna 2024. Rakentamisen väheneminen heijastuu myös palvelutuotantoon erityisesti informaatio- ja viestintäpalveluissa, rahoituksen toimialalla ja liike-elämän muissa palveluissa.

Ennusteessa on yhtenä riskitekijänä, että rakennusalan lasku voi olla odotettua suurempi ja jatkua pidempään. Rakennus- ja kiinteistöyhtiöiden ajautuminen laajamittaisiin taloudellisiin ongelmiin vaikeuttaisi koko kansantalouden toimintaa. Korkojen ennustettua hitaampi lasku syventäisi rakennusalan taantumaa ja heikentäisi investointinäkymiä ylipäätään suhteessa ennustettuun.

 

Lähteet:

Valtiovarainministeriön tiedote

Valtiovarainministeriön taloudellinen katsaus, talvi 2023


Uutisia ja ajankohtaista

STUL

Loading RSS Feed

LVI-TU

Loading RSS Feed

Sähkömaailma

Loading RSS Feed