Lausunto EED:stä 2024

Uutinen - Talotekniikka antoi lausunnon energiatehokkuusdirektiivistä (EED)

Talotekniikkaliitto antoi lausunnon energiatehokkuusdirektiivistä (EED)

Talotekniikkaliitto antoi lausunnon koskien EU:n energiatehokkuusdirektiivin artikla 28:a (osaaminen ja työvoiman riittävyys) työ- ja elinkeinoministeriön asettamalle asiantuntijatyöryhmälle. Lausunnossa liitto keskittyy sähkö- ja LVI-alojen tarpeisiin osaamisen ja työvoiman riittävyyttä koskien.

28.3.2024

 

Euroopan parlamentissa juuri hyväksytty rakennusten energiatehokkuusdirektiivin (EPBD) uudistus lisää entisestään aurinkosähkön, sähköauton latauksen ja automaatiojärjestelmien toteuttamista, mikä vaatii enemmän osaavaa työvoimaa.

Sähkö- ja automaatioalan ammattilaisia tarvitaan laajasti yhteiskunnassa: rakennuksissa, teollisuudessa ja infrassa. Perinteisten ratkaisujen lisäksi sähköistysala toteuttaa uudet teknologiat, kuten aurinkosähkön, älykkään automaation, lämpöpumput, sähkövarastot ja akut, uuden sukupolven energiamittarit, sähköisen liikenteen ja tuulivoiman.

LVI-alalla tilanne osaamisen ja työvoiman riittävyyden osalta on kaksijakoinen. Toisaalta korkeakoulutututkinnon suorittaneista toimihenkilötason henkilöistä on puutetta, mutta sen sijaan asentajien osalta tutkintoja suoritetaan selvästi enemmän kuin työvoiman tarpeeksi on arvioitu.

Energiatehokkuusdirektiivin (EED)toimeenpanon osalta toivomme, että Suomessa ja muissa jäsenmaissa toteutetaan laaja kampanja, jolla houkutellaan monipuolisesti erilaisia, eri ikäisiä ja eri taustaisia henkilöitä energiatehokkuus- ja talotekniikka-alan ammatteihin.

Lue koko lausunto täältä.


Uutisia ja ajankohtaista

STUL

Loading RSS Feed

LVI-TU

Loading RSS Feed

Sähkömaailma

Loading RSS Feed