Kotitalousvähennyksen laajentaminen vahvistaisi rakennusten energiatehokkuutta

Uusien energiatehokkuusvaatimusten täyttämiseksi tarvitaan valtion tukitoimia ja kotitalousvähennyksen laajentaminen taloyhtiöille olisi nopea keino saavuttaa energiatehokkuusvaatimukset.

Talotekniikkaliitto on pitkäjänteisesti edistänyt kotitalousvähennyksen laajentamista taloyhtiöille. Katsomme, että sen pitäisi olla yksi Suomen toimenpiteistä rakennusten energiatehokkuuden parantamiseksi. EU:n rakennusten energiatehokkuusdirektiivi (EPBD) on hyväksytty ja tiukentuneet energiatehokkuusvaatimukset täytyy saada osaksi kansallista lainsäädäntöä kesään 2026 mennessä.

Yli kolmasosa EU:n energian kulutuksen päästöistä syntyy rakennuksissa. EPBD:ssä on tavoitteena, että kaikki uudisrakennukset ovat päästöttömiä vuoteen 2030 mennessä ja tarkoituksena on myös kirittää jäsenvaltioita kohti päästötöntä rakennuskantaa vuoteen 2050 mennessä.

Suomessa asuinrakennusten korjaustarve on Kiinteistöliiton ja Rakennusteollisuuden arvion mukaan tällä hetkellä noin kahdeksan miljardia euroa vuositasolla, joten korjausrakentamista on runsaasti jatkossakin. Samalla asuinrakennuskannan keskimääräistä energiatehokkuutta on merkittävästi parannettava.

Talotekniikka-ala on markkina-arvoltaan vuositasolla noin 6,4 miljardia euroa. Kotitalousvähennyksen laajentaminen taloyhtiöille kasvattaisi korjausmarkkinan arvoa, kannustaisi perustamaan uusia yrityksiä ja vahvistaisi merkittävästi taloyhtiöiden edellytyksiä saada rahoitusta.

Suomen hallitus esittää, että kotitalousvähennystä supistetaan ensi vuoden alusta. Enimmäismääräksi esitetään 1 600 euroa, korvausprosenteiksi työkorvauksissa 35 prosenttia ja palkoissa 13 prosenttia sekä omavastuuosuudeksi 150 euroa.
Pidämme esitystä kotitalousvähennyksen supistamiseksi erittäin vahingollisena talotekniikka-alalle ja erityisen valitettavana esityksenä alan vaikeassa suhdannetilanteessa. Esitämme, että kotitalousvähennyksen määrän rajat pidettäisiin nykyisellään. Julkisessa keskustelussa tuntuu unohtuvan, että kotitalousvähennystä supistettiin viimeksi vuoden 2020 alussa. Maksimivähennyssummaa laskettiin silloin 2400 eurosta 2250 euroon ja korvausprosentti pudotettiin 50 prosentista 40 prosenttiin.

Jatkamme pitkäjänteistä työtä kotitalousvähennyksen laajentamiseksi taloyhtiöille. Hallitusohjelmassa on sovittu, että hallituskauden aikana selvitetään kotitalousvähennyksen laajentamista. Kotitalousvähennyksen laajentaminen taloyhtiöille koskee sekä talous- että ympäristöpolitiikkaa, joten selvitystyöhön on perusteltua ottaa mukaan ainakin valtiovarainministeriö ja ympäristöministeriö. Suomi ei voi saavuttaa EU:n asettamia rakennusten energiatehokkuutta koskevia tavoitteita ilman valtion määrätietoisia toimia ja merkittäviä taloudellisia panostuksia.

Simon Elo
Yhteiskuntasuhdepäällikkö
Talotekniikkaliitto
+358 50 462 7558
simon.elo[at]talotekniikkaliitto.fi