Talotekniikkaliitto on mukana Rakennusteollisuus RT:n kuntavaalitavoitteissa

Rakennetun ympäristön pitkäjänteinen kehittäminen on vaikuttava keino pärjätä kisassa osaajista, investoinneista ja niiden tuomista verotuloista, muistuttaa Rakennusteollisuus RT kuntavaalitavoitteissaan.
 

Talotekniikkaliitto on mukana Rakennusteollisuus RT:n kuntavaalitavoitteissa. Liitto tukee RT:n kuntavaalitavoitteita ja on ollut vaikuttamassa erityisesti RT:n linjauksiin koskien rakennusten energiatehokkuutta ja korjausrakentamista.

 

Kuntien rakentamista ja korjausrakentamista on suunniteltava pitkäjänteisesti

 

”Kuntien tulee analysoida muuttunut tilanne ja tehdä tarvittavat muutokset strategioihinsa. Vaikuttavinta elinvoimapolitiikkaa on rakennetun ympäristön kehittäminen.​ Pitkäjänteisen päättäjän käsissä se on kasvualusta työlle, osaamiselle ja palveluille”, RT:n toimitusjohtaja Aleksi Randell kiteyttää.  

RT:n kuntavaalitavoitteissa korostetaan asuntojen riittävyyttä ja tulevaisuusinvestointeja, panostamista liikenneyhteyksiin ja korjausrakentamisen tahdin tiivistämistä. Yksistään hiilineutraaliustavoitteisiin pääsy edellyttää kunnilta tuplasti nykymäärän korjausrakentamista ja energiaremontteja.

Rakennettuun ympäristöön investoimalla kunta pystyy tarjoamaan asukkaille ja elinkeinoelämälle kustannustehokkaasti toimivuutta, sujuvuutta ja innovatiivisia ratkaisuja. Se tarkoittaa veto- ja pitovoimaa, joka varmistaa verotulovirran kauas tulevaisuuteen.  

”Parhaaseen lopputulokseen päästäkseen kunta tarvitsee rakennusalan yritysten ratkaisuja. Erityisen kiinnostava hetki kuunnella alan yrityksiä on juuri nyt, kun niillä on hyvin kapasiteettia vapaana”, Randell muistuttaa. 

 

Energiatehokkuuden merkitys kasvaa kunnissakin

 

Kestävän kehityksen osalta on syytä huomioida, että yli kolmasosa EU:n energiankulutuksen päästöistä syntyy rakennuksissa. EU:n rakennusten energiatehokkuusdirektiivin (EPBD) tiukentuneet energiatehokkuusvaatimukset tulevat osaksi kansallista lainsäädäntöä kesään 2026 mennessä. 

EPBD:ssä on tavoitteena, että kaikki uudisrakennukset ovat päästöttömiä vuoteen 2030 mennessä ja tarkoituksena on myös kirittää jäsenvaltioita kohti päästötöntä rakennuskantaa vuoteen 2050 mennessä. Jäsenvaltiot ratkaisevat päästöttömän rakennuksen määritelmän.

Kiristyvät vaatimukset koskevat myös kuntien olemassa olevia palvelurakennuksia. Energiatehokkuutta on parannettava reilusti muun korjaamisen yhteydessä ja tietty osa energiatehokkuudeltaan huonoimmista rakennuksista on oltava korjattu vuoteen 2030 mennessä.

Viisas kunta selvittää kiinteistöjensä kunnon ja ottaa kunnossapidon, rakennusten energiatehokkuuden kehittämisen ja korjausrakentamisen merkittäväksi osaksi kunnan strategiaa. Tutkimuksen mukaan kuntien kiinteistöistä puolet ovat sellaisia, joiden kuntoa ei tunneta.

 

Päättäjän muistilista: rakenna vahvempi kunta

 

  1. Hyvä rakennettu ympäristö tarkoittaa riittävästi monipuolisia asuntoja, sujuvaa liikkumista sekä turvallisia, terveellisiä ja viihtyisiä tiloja ja yleisiä alueita. Näillä eväillä elämä rullaa!
  2. Hyvä rakennettu ympäristö lisää talouden ennustettavuutta. Se luo ympärilleen vakautta ja luottamusta tulevaisuuteen, joita sekä asukkaat että elinkeinoelämä juuri nyt etsivät.
  3. Energiapihi, niin ihmisen kuin luonnonkin huomioiva elämänpiiri syntyy rakentamalla kestävästi ja pitämällä pitkäjänteisesti huolta jo rakennetusta.

Ajankohtaista